VÅRA TJÄNSTER

DJURTANDVÅRD

På vår helt nya klinik på Söndrumsvägen 35 i Halmstad har vi djurtandvård för hund och katt som ett av våra specialområden. Förutom personalens kompetens är vi komplett utrustade med de bästa och modernaste förutsättningarna för en etisk, ergonomisk, effektiv och hygienisk djurtandvård.

HITTA TILL OSS

BOKA ETT BESÖK

Hund får undersökning av tänder.
Katt för undersökning av tänder.

DJURTANDVÅRD för hund och katt

Vanliga problem

Det vanligaste problemet som drabbar hundar och katter är att de får tandsten, om inte denna tas bort kan slutresultatet bli tandlossning.

Som djurägare kan du borsta tänderna på din hund eller katt i förebyggande syfte, tänk på att använda särskild djurtandkräm som är fri från fluor. Den som vi rekommenderar är Accesia BizziPaste använd tillsammans med Accesia BizziBrush tandborste. Se instruktionsvideon nedan om hur du enklast kommer igång med tandborstning på ditt husdjur.

Exempel på andra tandåtgärder på hund och katt som vi utför är: borttagande av kvarstående mjölktänder, åtgärder vid tandfrakturer, korrigering av bettfel mm.

Till vår hjälp har vi tandvårdskonsult Susanne Andersson med mångårig erfarenhet inom djurtandvården.

Ring 035-10 72 63 för att boka en tid.

Sveriges främsta expert på djurtandvård

Få saker smärtar så som tandvärk. Djur som hundar och katter får precis som människor problem med tänderna, men med skillnaden att de inte kan tala om när de har ont. Susanne Andersson är förmodligen Sveriges främsta expert på djurtandvård och arbetar aktivt med att behandla olika munsjukdomar hos djur. I höstas besökte hon Sveland och delade med sig av sina erfarenheter.

Allt började när Susanne efter sin utbildning till djursjukvårdare upptäckte stora brister i djurtandvården. Hon hade tidigare arbetat som tandsköterska i över 15 år och förvånades över hur underutvecklat området var för djur. Hennes passion blev att förbättra kunskapen om hur man förebygger och behandlar tandproblemen hos djur. År 2002 började hon åka runt till veterinärkliniker och hålla i utbildningar och idag är hon VD på Accesia, ett utbildningscenter som lockar djursjukskötare och veterinärer från hela Europa.

– Djuren har alltid varit en central del av mitt liv och jag vill hjälpa dem med tandproblem eftersom jag vet hur mycket de lider och vilka fruktansvärda konsekvenser en obehandlad tand kan få. Många hundägare, och veterinärer, vet inte vad de ska titta efter och dessutom kan många tandproblem inte upptäckas med blotta ögat. En tandröntgen är ofta det enda säkra sättet att se om en tand är skadad eller inte, berättar Susanne.

En tandröntgenbild.

Expertens bästa tips för hundtandvård

Ett av de vanligaste problemen som hundarna drabbas av är tandlossning. Vilda hunddjurs tänder rengörs då de tuggar och sliter av kött från sina villebråd. Det motionerar både tandköttet och de fibrer som tänderna sitter fast i vilket motverkar tandlossning, men det är få av våra tamhundar som får den möjligheten.

– Det absolut bästa du kan göra för att motverka tandlossning är att borsta tänderna på din hund. Då får du bort plack från tänderna samtidigt som tandköttet motioneras. Hundarnas tänder behöver precis som våra borstas för att hållas rena. Det räcker inte att ge tuggben och liknande som sägs motverka plack.

Tandlossning börjar med att bakterierna i placket samlas vid tandköttskanten och ger upphov till en inflammation, tandköttet blir rött och blöder lätt. Inflammationen sprids och mineraler som finns i saliven gör att tandsten bildas. Tänderna tappar så småningom sitt fäste, blir lösa och måste då dras ut. Förloppet kan vara smärtsamt för hunden och ett tydligt tecken på inflammation är att hunden luktar illa i munnen.

– En frisk mun luktar inte illa och en dålig munhälsa påverkar hela allmäntillståndet. En inflammation i en tand kan påverka bland annat lever, njurar och hjärta negativt. Munhålan speglar kroppens hälsotillstånd.

Det absolut bästa du kan göra för att motverka tandlossning är att borsta tänderna på din hund. Då får du bort plack från tänderna samtidigt som tandköttet motioneras. Dagens goda djursjukvård gör att våra husdjur blir allt äldre. Ett långt liv för våra djur ställer högre krav på god tandvård. Fler och fler djur får också mediciner vilka kan ge biverkningar som muntorrhet, vilket ökar risken för tandproblem. Tandvård ingår inte i grundutbildningen för veterinärer så fråga efter en veterinär med rätt utbildning om ditt djur får problem. Fråga gärna om det är möjligt att ta en röntgenbild av tänderna om din hund ska sövas. Det är ett billigt och effektivt sätt att få en bild av tandhälsan och kan visa på begynnande problem eller initiera start av förebyggande åtgärder.

Ta hand om din hunds tänder

Förutom att borsta hundens tänder kan du med enkla medel undvika och förebygga tandproblem, ju bättre du känner din hund desto snabbare kommer du upptäcka ifall något inte står rätt till. Ha för vana att titta i hundens mun. Några tecken på att hunden har tandvärk kan vara att den äter långsamt, gnager i sig päls, gnuggar kinden mot golvet, att ögonen eller nosen rinner eller att den undviker att tugga på ena sidan.

– Var uppmärksam på din hund och ta hand om tänderna, men jag rekommenderar inte att man skrapar bort tandsten själv. Hundars emalj är mycket tunn och dessutom är det den ickesynliga tandstenen som är den farliga. Gå istället och få professionell rengöring och underhåll sedan själv med tandborstning.

Tandborstar för djur.

De hundtandborstar som finns på marknaden är många gånger både för stora och för hårda, då är vanliga babytandborstar ett alternativ. Det finns fingertutor som kan vara bra när man börjar vänja hunden vid behandlingen. Hundtandkrämen som finns på marknaden kan man använda på slutet som belöning, men det viktiga är den mekaniska borstningen. Att ge hunden tuggmotstånd är också bra och Susanne rekommenderar oxhudsben och hela skånkar. Märgben är dock något man bör undvika att ge hunden.

– Märgbenen är så pass hårda att de lätt skadar tänderna. Små flisor går av från tanden och risken är stor att de orsakar inflammation och smärta för hunden. Tennisbollar är en annan bov, grus och sand fastnar på bollen vilket gör att den blir som en sliptrissa och nöter ner tänderna. Det gäller också att vara extra uppmärksam när valpen byter tänder vid 4-5 månaders ålder. Ibland händer det att den permanenta tanden kommer upp innan mjölktanden lossnat. Om den inte lossnat inom 1-2 veckor bör man uppsöka en veterinär. Kontrollera också att valpen får alla sina 42 tänder, en tand som inte kommer upp kan orsaka stora problem i framtiden.

Susannes tips för en frisk mun

  • Borsta tänderna varje dag
  • Säkerställ regelbunden professionell tandrengöring
  • Ge hunden lämpliga tuggmotstånd
  • Undvik att ge märgben och lek med tennisbollar

Tandvård för katter

Det finns två vanliga tandsjukdomar som förekommer hos katter, nämligen tandresorption och kronisk inflammatorisk munsjukdom.

Tandresorption är en vanlig åkomma hos katter och förekommer hos 25- 75 % av tamkatter. Det är fortfarande inte känt vad som orsakar tandresorption hos en katt, trots att sjukdomen funnits väldigt länge. Tandresorption kan vara mycket smärtsamt för katten och är samtidigt svår att upptäcka utan röntgen. Tecken på att din katt lider av denna sjukdom kan vara en minskad aptit eller att tänderna påvisar inflammation eller synliga skador.

Katten försöker ofta undvika att äta hård eller kall mat eftersom den är svår att tugga och att det kan göra mycket ont. Det är tydligt att det är smärtsamt för katten eftersom de drabbade ofta inte tycker om att klappas kring munnen.

Hur behandlas tandresorption?

Misstänker du att din katt lider av tandresorption är det viktigt att du kontaktar en veterinär och behandla sjukdomen så tidigt som möjligt. Det kan många gånger vara väldigt smärtsamt katten och kräver vanligtvis att de skadade tänderna opereras bort. En katt som fått sina skadade tänder avlägsnade mår ofta betydligt bättre efteråt, även om mjukare föda kan vara att föredra.

Inflammatorisk munsjukdom finns i varierande grad hos mer än 70 % av katter. Den mildaste formen av sjukdomen påverkar endast tandköttet och kan behandlas genom att borsta kattens tänder. Mer omfattande former påverkar slemhinnorna som täcker käkarna och insidan av munnen och kinderna. I mycket allvarliga fall kan hela munnen drabbas tillsammans med baksidan av halsen. Allvarligare former av denna sjukdom kan kräva att alla tänder bakom hörntänderna dras ut.

Behandling av sjukdomen leder till att ca 90 % av katterna på sikt återhämtar sig, medan ca 10% kan behöva livslång behandling för att minimera inflammation.

accesia djurtandvård

Djurtandvård i Sverige och världen.

Efter 15 år som tandsköterska förvånades Susanne över hur underutvecklat området var på djursidan. Idag håller Susanne utbildningar för veterinärer och djursjukskötare på företaget Accesia – the Vet Dentistry Company som ligger i Halmstad.

Kontakta oss

Besöksadress

Söndrumsvägen 35, Halmstad

Boka tid för besök

035-10 72 63
Telefontid 7:30 - 17:00

Akuta ärenden

Vid behov av akut djursjukvård då Halmstads Djurklinik inte är öppet klicka här för jouröppna akutmottagningar.

Ordinarie öppettider

Mån - Fre: 7:30 – 17:00

Lunchstängt: 12:00 – 13:00
Social media

Besök vår Facebook-sida

Besök vår Instagram

Recensioner

Dennis BjörkDennis Björk
14:04 11 Nov 22
Helt fantastisk personal lätt och smidigt att boka tider som passar en
Ann KenneAnn Kenne
12:08 23 Aug 22
Absolut det bästa vetrinärbesök på länge, tack// Ann Kenne
Anne Catherine MåhlAnne Catherine Måhl
08:54 14 Aug 22
Blev lite lugnare fick tabl.till min älskade katt för hans urinvägar hoppas att det håller i sig!Har fått rådet att köba Feliway Classic vilket jag gjort medan jag håller på att flytta.Mvh hoppfull
sofie lindströmsofie lindström
15:25 02 Jun 22
Verkligen bästa veterinären jag har varit hos! Så tillmötesgående personal som va tvungna att jobba över, allt för att min hund skulle få hjälp med sitt sår samma dag. Professionell och trevlig personal. Rekommenderar starkt att besöka denna djurklinik. Jag bor rätt så långt ifrån men åker en bit extra bara för att komma hit även i framtiden.Kände mig väldigt trygg att lämna min hund i veterinärens händer och de gjorde ett bra jobb.
Mia WismannMia Wismann
08:14 27 Apr 22
Första gången jag var där och fick ett mycket bra intryck utav personal och lokal. Och kommer att vända mig dit i alla lägen nu. Lämnar min ordinarie vetrinärenstation som ligger närmre mitt boende.
emmelie nordengemmelie nordeng
09:36 01 Mar 22
Mkt trevlig personal. Fick tid omg för min greyhound kille. Han är stor och lång och det krävdes dubbel personal för att hålla honom på plats under röntgen. Det var inget problem att få denna extra hjälp och det kändes tryggt att veta att min bäbis inte kunde ramla ner.Veterinären följde upp på telefon en vecka senare och det kändes mkt bra allt igenom.Kostade under till medel i pris upplevde jag.
Thair AlkishikThair Alkishik
10:54 19 Feb 21
Mycket trevliga personal som hjälper dig o din djur 🌹
js_loader

(Translated by Google) Sweet, professional employees.
(Original) Lieve, vakkundige medewerkers.

Anita

Helt fantastisk personal lätt och smidigt att boka tider som passar en

Dennis

Halmstads Djurklinik
4.9
drivs av Facebook
Katarina Svanlind
Katarina Svanlind
2023-01-05T18:31:30+0000
Sessakatten fullkomligt njöt av sitt besök hos er där hon helt lugn passade på att snoka runt, äta lite kattgodis o... kolla in leksakerna medan matte fick kaffe. Proffesionellt bemötande o god service.läsa mer
Anna Linnea
Anna Linnea
2022-07-21T07:01:09+0000
Trist att ringa för en akuttid och bli hänvisade till Slöinge för att se om det finns en akuttid där istället med... undertonen att det ändå finns tider kvar men inte prioriteras för kanin.läsa mer
Matilda Rogvall Knutsmark
Matilda Rogvall Knutsmark
2022-06-28T15:13:56+0000
Tack för fint och lugnt bemötande av min reaktiva och rädda hund. Känns så tryggt att komma till er! 🐕
Bosse Anderberg
Bosse Anderberg
2022-06-14T16:35:14+0000
Underbar personal proffsigt o man känner att man är på rätt plats
Anna Bergsten
Anna Bergsten
2022-02-16T07:43:27+0000
Vår älskade katt har blivit som ny, efter klippningen hos er! Han njuter varje minut här hemma och har blivit... kanontrevlig och mysig mot oss! Till o med en knäkatt, efter 14 år… 😻🙏läsa mer
Eva Simonsson
Eva Simonsson
2022-02-07T18:03:03+0000
Så glad för hjälpen med Garms tand. Han är helt lycklig håller bollen hela vägen in i munnen, det gjorde han inte... förut. Igår spårade vi och vilket härligt drag i linan! En helt ny hund. Tusen tusen tack!läsa mer
Ulrika Ljung
Ulrika Ljung
2021-09-03T09:00:00+0000
Fantastiskt personal med trevligt bemötande
Mariette Jakobsson
Mariette Jakobsson
2020-09-30T16:03:55+0000
Tack för snabbt, trevligt och proffsigt bemötande😀🌹Pembe mår redan bättre och matte oxå❤️
Stina Backe
Stina Backe
2020-05-25T09:03:39+0000
Vi har två katter,Nisse o Morris.Vi har alltid blivit så väl omhändertagna när någon av katterna har varit sjuka eller... i något annat ärende.Fantastisk och duktig personal,som verkligen bryr sig om både ägare och våra älskade djur. 😽😽😊läsa mer
Monika Hirseland
Monika Hirseland
2019-09-20T16:30:12+0000
Tack för att vi snabbt och enkelt fick hjälp med det onda schäfer-örat.
Cecilia Nilsson
Cecilia Nilsson
2019-04-13T15:31:54+0000
Ringer upp dagen efter tandutdragning på hund, för att kolla hur hunden mår ❤
Mia Rosén
Mia Rosén
2019-04-12T13:01:29+0000
Man blir alltid väl bemött och omhändertagen.👍
Lena Wattsgård
Lena Wattsgård
2019-03-04T19:28:52+0000
Fint mottagande . Lugnt o skönt ingen stress. Vi blev så fint mottagna o hjälpta. TackSchejken och hans matte
Anette Friström
Anette Friström
2015-04-07T12:41:26+0000
Bästa kliniken i stan
Rita Magnusson Fd Takkinen
Rita Magnusson Fd Takkinen
2018-06-15T21:21:14+0000
Svenne Frånander Larsson
Svenne Frånander Larsson
2018-04-30T06:42:46+0000
Duktiga, och mycket trevlig personal ���
Ditte Rindom Kjöller
Ditte Rindom Kjöller
2018-04-11T06:12:11+0000
Helene Friström
Helene Friström
2018-04-04T09:13:38+0000
Underbar personal och fantastisk omvårdnad. Bästa djurkliniken i Halmstad.
Susanne Rosén
Susanne Rosén
2018-04-03T14:28:05+0000
Helt enkelt för att de är bäst och ingenting är omöjligt!
Maija TopMiau Svensson
Maija TopMiau Svensson
2018-03-19T11:49:58+0000
Lasse Memberger
Lasse Memberger
2018-03-15T17:28:48+0000
Anneli Pettersson Noréus
Anneli Pettersson Noréus
2017-12-21T17:33:27+0000
Tima Ekström
Tima Ekström
2017-10-27T09:45:31+0000
Samma klinik sedan 2009 alltid nöjd.
Lotta Holmgren
Lotta Holmgren
2017-10-06T17:02:07+0000
Fantastisk vård av vår älskade Moa vid två operationer.
Helen Andersson
Helen Andersson
2017-06-13T17:01:13+0000
Alltid lika välkommen märks att dem tycker om våra djur och mattar och hussar.�
Carina Johansson
Carina Johansson
2017-04-22T11:11:17+0000
Kim Pettersson
Kim Pettersson
2017-02-14T14:24:36+0000
Duktigast och trevliga kunnig personal
Helén Davidsson
Helén Davidsson
2016-12-22T15:07:32+0000
Helen Söderström
Helen Söderström
2016-11-26T09:26:46+0000
Proffsigt och tryggt bemötande, helnöjd!
Anne Larson
Anne Larson
2016-09-20T15:09:16+0000
Är så nöjd varje gång jag varit här med min "Softis" Meja Ni tar så väl hand om djuren och även ägarna hihi
Ulf Westlund
Ulf Westlund
2016-01-21T19:36:11+0000
Har varit kund här sedan många år. Kommer att fortsätta med det! Trevlig och kunnig personal som gör att man känner sig... välkommen.läsa mer
Karin Quander
Karin Quander
2015-12-22T17:10:23+0000
Alltid bra bemötande och bra behandlingar. Idag hyllar jag er lite extra då ni tog hand om en skadad vildkaninunge -... helt gratis för att den led (trots att jag erbjöd mig att betala). Visar att ni är sanna djurvänner med stort hjärta. God julläsa mer
Caroline Jacobsson
Caroline Jacobsson
2015-11-28T20:27:35+0000
Gå dit! Dom är bäääst!!
Fredrik Frankie Nilsson
Fredrik Frankie Nilsson
2015-08-17T14:02:00+0000
Super proffsiga! Kan starkt rekommendera dessa till alla er med hundar i Halmstad! Bästa bemötandet jag fått jämfört... med andra veterinärkliniker här i stan.läsa mer
Elin Hjelmqvist
Elin Hjelmqvist
2015-08-17T14:00:51+0000
Bästa stället!! Super duktig personal som vet vad dom håller på med!!
Kate Vestergaard Herskind
Kate Vestergaard Herskind
2015-07-09T18:25:11+0000
De är de bästa! Alltid trevliga och duktiga
Pernilla Andersson
Pernilla Andersson
2015-07-03T07:52:18+0000
Fantastisk personal & service
Thommy Gertsson
Thommy Gertsson
2015-04-22T05:41:37+0000
Vivianne Rittbring
Vivianne Rittbring
2015-04-17T16:54:21+0000
Louise Hellgren
Louise Hellgren
2015-04-15T18:16:59+0000
Bäst i stan!!
Ewa Larsson
Ewa Larsson
2015-04-15T04:53:03+0000
Bästa stället tycker mina hundar!
Helen Sånge
Helen Sånge
2015-04-14T20:43:10+0000
Maggan Enered
Maggan Enered
2015-04-14T09:42:55+0000
Toppenbra klinik-supergo personal <3 <3
Jessica Gustafsson Fd Johansson
Jessica Gustafsson Fd Johansson
2015-04-12T17:30:34+0000
Tilda Broberg
Tilda Broberg
2015-04-01T13:38:06+0000
Läs alla recensioner