VÅRA TJÄNSTER
DJURTANDVÅRD
På vår helt nya klinik på Söndrumsvägen 35 i Halmstad har vi djurtandvård för hund och katt som ett av våra specialområden. Förutom personalens kompetens är vi komplett utrustade med de bästa och modernaste förutsättningarna för en etisk, ergonomisk, effektiv och hygienisk djurtandvård.
HITTA TILL OSS
BOKA ETT BESÖK
DJURTANDVÅRD för hund och katt
Vanliga problem
Det vanligaste problemet som drabbar hundar och katter är att de får tandsten, om inte denna tas bort kan slutresultatet bli tandlossning.
Som djurägare kan du borsta tänderna på din hund eller katt i förebyggande syfte, tänk på att använda särskild djurtandkräm som är fri från fluor. Den som vi rekommenderar är Accesia BizziPaste använd tillsammans med Accesia BizziBrush tandborste. Se instruktionsvideon nedan om hur du enklast kommer igång med tandborstning på ditt husdjur.
Exempel på andra tandåtgärder på hund och katt som vi utför är: borttagande av kvarstående mjölktänder, åtgärder vid tandfrakturer, korrigering av bettfel mm.
Till vår hjälp har vi tandvårdskonsult Susanne Andersson med mångårig erfarenhet inom djurtandvården.
Ring 035-10 72 63 för att boka en tid.
En av Sveriges främsta experter på djurtandvård
Få saker smärtar så som tandvärk. Djur som hundar och katter får precis som människor problem med tänderna, men med skillnaden att de inte kan tala om när de har ont. Susanne Andersson är förmodligen Sveriges främsta expert på djurtandvård och arbetar aktivt med att behandla olika munsjukdomar hos djur. I höstas besökte hon Sveland och delade med sig av sina erfarenheter.
Allt började när Susanne efter sin utbildning till djursjukvårdare upptäckte stora brister i djurtandvården. Hon hade tidigare arbetat som tandsköterska i över 15 år och förvånades över hur underutvecklat området var för djur. Hennes passion blev att förbättra kunskapen om hur man förebygger och behandlar tandproblemen hos djur. År 2002 började hon åka runt till veterinärkliniker och hålla i utbildningar och idag är hon VD på Accesia, ett utbildningscenter som lockar djursjukskötare och veterinärer från hela Europa.
– Djuren har alltid varit en central del av mitt liv och jag vill hjälpa dem med tandproblem eftersom jag vet hur mycket de lider och vilka fruktansvärda konsekvenser en obehandlad tand kan få. Många hundägare, och veterinärer, vet inte vad de ska titta efter och dessutom kan många tandproblem inte upptäckas med blotta ögat. En tandröntgen är ofta det enda säkra sättet att se om en tand är skadad eller inte, berättar Susanne.
En tandröntgenbild.
Expertens bästa tips för hundtandvård
Ett av de vanligaste problemen som hundarna drabbas av är tandlossning. Vilda hunddjurs tänder rengörs då de tuggar och sliter av kött från sina villebråd. Det motionerar både tandköttet och de fibrer som tänderna sitter fast i vilket motverkar tandlossning, men det är få av våra tamhundar som får den möjligheten.
– Det absolut bästa du kan göra för att motverka tandlossning är att borsta tänderna på din hund. Då får du bort plack från tänderna samtidigt som tandköttet motioneras. Hundarnas tänder behöver precis som våra borstas för att hållas rena. Det räcker inte att ge tuggben och liknande som sägs motverka plack.
Tandlossning börjar med att bakterierna i placket samlas vid tandköttskanten och ger upphov till en inflammation, tandköttet blir rött och blöder lätt. Inflammationen sprids och mineraler som finns i saliven gör att tandsten bildas. Tänderna tappar så småningom sitt fäste, blir lösa och måste då dras ut. Förloppet kan vara smärtsamt för hunden och ett tydligt tecken på inflammation är att hunden luktar illa i munnen.
– En frisk mun luktar inte illa och en dålig munhälsa påverkar hela allmäntillståndet. En inflammation i en tand kan påverka bland annat lever, njurar och hjärta negativt. Munhålan speglar kroppens hälsotillstånd.
Det absolut bästa du kan göra för att motverka tandlossning är att borsta tänderna på din hund. Då får du bort plack från tänderna samtidigt som tandköttet motioneras. Dagens goda djursjukvård gör att våra husdjur blir allt äldre. Ett långt liv för våra djur ställer högre krav på god tandvård. Fler och fler djur får också mediciner vilka kan ge biverkningar som muntorrhet, vilket ökar risken för tandproblem. Tandvård ingår inte i grundutbildningen för veterinärer så fråga efter en veterinär med rätt utbildning om ditt djur får problem. Fråga gärna om det är möjligt att ta en röntgenbild av tänderna om din hund ska sövas. Det är ett billigt och effektivt sätt att få en bild av tandhälsan och kan visa på begynnande problem eller initiera start av förebyggande åtgärder.
Ta hand om din hunds tänder
Förutom att borsta hundens tänder kan du med enkla medel undvika och förebygga tandproblem, ju bättre du känner din hund desto snabbare kommer du upptäcka ifall något inte står rätt till. Ha för vana att titta i hundens mun. Några tecken på att hunden har tandvärk kan vara att den äter långsamt, gnager i sig päls, gnuggar kinden mot golvet, att ögonen eller nosen rinner eller att den undviker att tugga på ena sidan.
– Var uppmärksam på din hund och ta hand om tänderna, men jag rekommenderar inte att man skrapar bort tandsten själv. Hundars emalj är mycket tunn och dessutom är det den ickesynliga tandstenen som är den farliga. Gå istället och få professionell rengöring och underhåll sedan själv med tandborstning.
Tandborstar för djur.
De hundtandborstar som finns på marknaden är många gånger både för stora och för hårda, då är vanliga babytandborstar ett alternativ. Det finns fingertutor som kan vara bra när man börjar vänja hunden vid behandlingen. Hundtandkrämen som finns på marknaden kan man använda på slutet som belöning, men det viktiga är den mekaniska borstningen. Att ge hunden tuggmotstånd är också bra och Susanne rekommenderar oxhudsben och hela skånkar. Märgben är dock något man bör undvika att ge hunden.
– Märgbenen är så pass hårda att de lätt skadar tänderna. Små flisor går av från tanden och risken är stor att de orsakar inflammation och smärta för hunden. Tennisbollar är en annan bov, grus och sand fastnar på bollen vilket gör att den blir som en sliptrissa och nöter ner tänderna. Det gäller också att vara extra uppmärksam när valpen byter tänder vid 4-5 månaders ålder. Ibland händer det att den permanenta tanden kommer upp innan mjölktanden lossnat. Om den inte lossnat inom 1-2 veckor bör man uppsöka en veterinär. Kontrollera också att valpen får alla sina 42 tänder, en tand som inte kommer upp kan orsaka stora problem i framtiden.
Susannes tips för en frisk mun
- Borsta tänderna varje dag
- Säkerställ regelbunden professionell tandrengöring
- Ge hunden lämpliga tuggmotstånd
- Undvik att ge märgben och lek med tennisbollar
Tandvård för katter
Det finns två vanliga tandsjukdomar som förekommer hos katter, nämligen tandresorption och kronisk inflammatorisk munsjukdom.
Tandresorption är en vanlig åkomma hos katter och förekommer hos 25- 75 % av tamkatter. Det är fortfarande inte känt vad som orsakar tandresorption hos en katt, trots att sjukdomen funnits väldigt länge. Tandresorption kan vara mycket smärtsamt för katten och är samtidigt svår att upptäcka utan röntgen. Tecken på att din katt lider av denna sjukdom kan vara en minskad aptit eller att tänderna påvisar inflammation eller synliga skador.
Katten försöker ofta undvika att äta hård eller kall mat eftersom den är svår att tugga och att det kan göra mycket ont. Det är tydligt att det är smärtsamt för katten eftersom de drabbade ofta inte tycker om att klappas kring munnen.
Hur behandlas tandresorption?
Misstänker du att din katt lider av tandresorption är det viktigt att du kontaktar en veterinär och behandla sjukdomen så tidigt som möjligt. Det kan många gånger vara väldigt smärtsamt katten och kräver vanligtvis att de skadade tänderna opereras bort. En katt som fått sina skadade tänder avlägsnade mår ofta betydligt bättre efteråt, även om mjukare föda kan vara att föredra.
Inflammatorisk munsjukdom finns i varierande grad hos mer än 70 % av katter. Den mildaste formen av sjukdomen påverkar endast tandköttet och kan behandlas genom att borsta kattens tänder. Mer omfattande former påverkar slemhinnorna som täcker käkarna och insidan av munnen och kinderna. I mycket allvarliga fall kan hela munnen drabbas tillsammans med baksidan av halsen. Allvarligare former av denna sjukdom kan kräva att alla tänder bakom hörntänderna dras ut.
Behandling av sjukdomen leder till att ca 90 % av katterna på sikt återhämtar sig, medan ca 10% kan behöva livslång behandling för att minimera inflammation.
Djurtandvård i Sverige och världen.
Efter 15 år som tandsköterska förvånades Susanne över hur underutvecklat området var på djursidan. Idag håller Susanne utbildningar för veterinärer och djursjukskötare på företaget Accesia – the Vet Dentistry Company som ligger i Halmstad.
Kontakta oss
Besöksadress
Söndrumsvägen 35, Halmstad
Boka tid för besök
035-10 72 63
Telefontid 7:30 - 17:00
Akuta ärenden
Vid behov av akut djursjukvård då Halmstads Djurklinik inte är öppet klicka här för jouröppna akutmottagningar.
VAD SÄGER VÅRA KUNDER OCH PATIENTER?
Vi blev så fint mottagna o hjälpta. Tack
Schejken och hans... matteläs mer
Vilken typ av vård?
Läs mer om våra tjänster och behandlingar här.